Rimske počitnice

Rim – 2. del najinega potovanje po cesti

Po enodnevnem obisku Modene sva se naslednje jutro odpeljala v Rim. Jaz v Rimu še nisem bil, zato je bilo popotovanje v Rim in prebijanje po ulicah mesta še bolj zanimivo. Parkirala sva v garažni hiši in se s kovčki odpravila do nastanitve.

Soba je bila precej zanimava, z nenavadno osvetljavo, okno na notranje dvorišče, kar je dobro, da ne slišiš hrupa iz ulice.

Nastanitev sva imela v centru, 5 min peš od španskih stopnic, pri katerih je bilo potrebno takoj naredit selfija.

Za popoldne sva imela rezervacijo za ogled Borgheze galerije, do katere sva se sprehodila skozi lep park. V galeriji sva si ogledala dela renesančnih umetnikov.

Bernini Ratto di Proserpina Posilstvo Proserpine

David s fračo

Skoraj vsakič, ko sva šla iz sobe ali proti sobi sva morala mimo španskih stopnic, zato sva jih videla v vseh delih dneva, zjutraj čez dan zvečer.. polne turistov, skoraj nikogar..

Sedet na slavnih Španskih stopnicah se ne sme in je celo kaznivo. Najbrž bi se znucale.

Jutro v nastanitvi je prineslo novo presenečenje, zajtrk v sobi. Staro stanovanje, katereo je bilo predelano v več sob za turiste, sploh nima jedilnice, so raje pridobili še eno sobo, zato je bil zajtrk postrežen, kar v sobo.

V Rimu je veliko znamenitosti, za vse ni bilo časa. Vatikan sva nemerno izpustila. Nekaj znamenitosti je bilo na listi, kako stvar sva odkrila po nesreči.
Ogledat si je bilo trba znamenit vodnjak Trevi. Visok je dobrih 26 metrov in je res veličaten.

Vodnjak izpolnjuje želje, če vanj vržeš kovanec, a sem bil s fotografiranjem tako zavzet, da sem ob metu kovanca v vodo pozabil na željo. Se zgodi, bo treba še enkrat v Rim

Rim je znan tudi filmih, kateri so se snemali po ulicah in trgih Rima. Zraven Felinijevih filmov so se v Rimu snemali vsaj deli filmov Oceanovih 12; Bond Spectre; v PinkPanterju 2 je Rim obiskal tudi znameniti inšpektor Clouseau; Misija nemogoče 3, ter veliko drugih.

Najbolj znan je film z Audrey Hepburn in Gregorijem Peckom: Rimske počitnice

Tudi sam sem moral vtaknit svojo tačko, v usta resnice ali Bocca della Verità, v kipu naslonjenim ob zid bazilike Svete Marije v Kosmedinu.

Včasij je treba pokukat tudi na kako dvorišče in tudi tam se najdejo skrite znamenitosti Rima

Pantenon je tudi ena od zanimivih zgradb, posebej lukna v stropu, skozi katero pada dež, če dežuje.

Ena od znamenitosti je Spomenik Viktorja Emanuela Ii. (Altar of the Fatherland), na katerega sva naletela na poti čisto nekaj drugega pogledat.

Ker ni več predstav z Levi, gladiatorji in krokodili… nisva kupila vstopnice za ogled notranjosti.Za oglede znamenitosti je dobro kupit kate v naprej, to sva za večino naredila že doma. Rim ima precej prijazno aplikacijo za nakup vstopnic.


Za zadnji dan sva si ogledala MAXXI Nacionalni muzej sodobne umetnosti in arhitekture. Že sama moderna zgradba umeščena med starejše zgradbe je primer moderne arhitekture.

Tudi rolice WeCe papirja so lahko umetnost, no razen v WCju.

Pred muzejem so prozorne potiskane zavese, ki lepo plapolajo v vetru.

Odsev mesta v šipah


Ob muzeju moderne umetnosti se še oblaki postavijo vzporedno s stranico stavbe.Rim, kot vsa italija nudi zelo dobro kulinariko, pizze, lazanje, testenine, dobre restavracije, znamenite kuharje … o tem naslednjič.


Posted

in

by