Božični filmi ikonca

Božični filmi

Božični filmi, mjuzikli in risanke, kakor sem se jih spomnil in so vredni ogleda, ali pa tudi ne.

V filmih je vsak božič boljši od prejšnega, kar ne velja za božične filme. 

Vsi se spomnemo Sam doma in Umri pokončno. Božičnih fimov je cela gora, popmembne bom napisal z orginalnimi naslovi. Tiste Ž prodikcije, ki so si vsi podobni bom na koncu samo opisal brez naslovov.

Začnimo s fimsko črno belo klasiko:

Its a Wonderful life z James Stewartom iz leta 1946 in IMDB oceno 8,6 – najboljša ocena od vseh tu naštetih božičnih filmov

V črno bele klaske sodijo še:
Miracle on 34th Street 1947 orginalna verzija 1947 IMDB 7,9 Potem so posneli še remake 1959 in že v barvah 1973 Tudi zadnja verzija iz leta 1994 ni presegla IMDB ocene originala.

The Apartment (1960) IMDB 8,3 Jack Lemon in Shirley MacLane

Home Alone (Sam doma) (1990) IMDB 7,7 kjer Kevin (Macaulay Culkin) rešuje hišo pred vsiljivci, a naslednja dva dela, sta dobila slabše ocene.

Die Hard (1988) IMDB 8,2 Ne smemo pozabit na Bruce Willis , ki za božič vedno umre pokončno.

Prvi iz serije, dve leti kasneje Bruce spet umira pokončno v drugem delu, no potem še trikrat. A Samo prvi je dobił 4 nominacije za Oskarja.

 How the Grinch Stole Christmas

How the Grinch Stole Christmas (2000) IMDB 6,3 Jim Carrey je v je seveda ukradel božič.

Grinch risana verzija iz leta 1966 z oceno 8,3 in musical, ki je brezvezen.

Bad Santa (2003) IMDB 7,1

Love Actually (2003) IMDB 7,6 dude en od film z Veliko znanimi igralci in precej dobro oceno. Nastopajo: Hugh Grant, Liam Nesson, Emma Thompson, Colin Firth, Rowan Atkinson….

New Year’s Eve (2011) IMDB 5.0 Življenja večih samskih in parov, ki se za silvestrovo srečujejo. Film ima precej slabo oceno, a igra v filmu veliko znanih filmskih zvezd: Robert De Niro, Michelle Pfeifrr, Halle Berry, Aston Kutcher

Elf (2003) IMDB 7,1 v glavni vlogi Will Farell, ki ni med mojimi priljubljenimi igralci.
filmi s podobnim imenom The Elf, Elf Man, da ne zamešate, ti so zelooo slabo ocenjeni.
In letošnja novost Elf Me (2023) IMDB 5,2 italjanski, a ga še nisem gledal.

Kiss kiss, bang bang (2005) IMDB 7,5 Robert Downey ml. In Val Kilmer

The Night before Christmas  pod ten naslovom najdemo nekaj filmov in tudi musical.

The Nightmare Before Christmas (1993) IMDB 7,9 Risanka Tim Burton

Klaus (2019) IMDB 8,2 Nov poštar Jesper v odročni vasici se spoprijatelji z Klausom izdelovalcem igrač.

White Christmas

Krampus 2015 IMDB 6,2 Anti božiček. Precej čuden in srhljiv

A Christmas Horror Story (2015) IMDB 5,8

Rare Exports: A Christmas Tale (2010) IMDB 6,6 V globinah gorovja, se skriva najbolj varovana skrivnost božiča. Prišel je čas, da ga izkopljemo. Ta božič bodo vsi verjeli v Božička.

Razne lestvice uvrščajo med božične tudi: Gremlini, Jack Frost, Black Christmas, in film za katerega bebi pomislil, da paše k božičnim American Psycho (2000) IMDB 7,6 Groundhog Day (1993) IMDB 7,8, ki se dogaja februarja. When Harry Met Sally (1989) IMDB 7,7 Billy Crystal in Meg Ryan, z najbolj znanim prizorom orgazma v Katz delikatesi. Eyes Wide Shut (1999) IMDB 7,5 Stanleya Kubricka s Tomom in Nikolco v glavnih vlogah.

Listy do M. Letters to Santa (Pisma sv. Nikolaju) (2011) IMDB 7,2 poljski film slovenskega režiserja Mitja Okorn.  Romantična komedija. Eden od modernih, zabavnih filmov in predvsem normlen, z navadnimi karakterji iz življenja. Film je dobil še štiri nadaljevanja, a noben se ni po ocenah približal prvemu delu.
Film z angleškim naslovom Letters to Santa (2023) IMDB 5,9 tudi letošnja novost na Hallmark kanalu

The Holiday (2006) Kjer Cameron Diaz in Kate Winslet zamenjata stanovanja.

P.S. I Love You (2007) IMDB 7.0 – Vdova (Hilary Swank) dobiva pisma pokojnega moža (Gerard Butler)

A boy Called Christmas (2021) IMDB 6,7 božična pustolovščina

Ne smemo pozabit škotov v kiltih A castle for Christmas  IMDB 5,6 z igralko iz filma The Blue Lagoon (Brooke Shields)

Deck the Halls (Bitka za božič) (2005) IMDB 5,0, Denny De Vito okrasi hišo, da se vidi iz vesolja in tekmuje s sosedom. Denny tudi kot glas v risanki Little Spirit: Christmas in New York 2008 IMDB 4,6

Country pevka, znana po svojih velikih …frizurah ima svoj musical Dolly Parton’s Christmas on the Square (2020) IMDB 5,2

Še ena komedija (musical) A Very Murray Christmas (2015) IMDB 5,5 režiserke Sofie Coppola v glavni vlogi Bill Murray. V showu poje tudi Miley Cyrus

Spirited (2022) IMDB 6,6 Will Ferrel in Ryan Reynolds

Falling for Christmas (2022) IMDB 5,2 Linday Lohan

The Christmas Chronicles (2018) IMDB 7.0 Zgodba o bratcu in sestrici, ki hočeta ujet božička (Kurt Russel)

Holidate (2020) IMDB 6,1

Steve Martin v filmu Planes, Trains and Automobiles (1987) IMDB 7,6 Dogaja se za Zahvalni dan a lestvice ga uvrščajo med božične

National Lampoon’s Christmas Vacation (1987) IMDB 7,5 Chevy Chase  in Beverly D’Angelo (bolj znana iz musicla Hair)

Jingle All The Way (1996) IMDB 5,7 s Terminatorjem v glavni vlogi

Four Christmases (2008) IMDB 5,7 Reese Witherspoon in Vince Vaughn

Office Christmas Party (2016) IMDB 5,9 Jenifer Aniston

Za konec fimov še

The Man Who Invented Christmas (2017) IMDB 7,0

Obstaja še cela gora božičnih filmov. Če si boste ogledli vsak večer vse naštete imate za do 8. Februarja kaj gledat.


Še nadaljevanke:

Hjem til jul / Home for christmas (2019) IMDB 7,7
Odio Il Natale / I Hate Christmas (2022) IMDB 6,5

Božični filmi ikonca

Če še nimate dovolj in bi radi gledali do 8. marca so tu še:

Filmi Ž produkcije

Obstaja cela gora romantičnih božičnih filmov, največ jih je neke Ž produkcije, to so tisti, ki se vrtijo na Halmark in Diva kanalu.

V teh filmih vedno slišite stavke:

Najboljši božič, In tudi najboljše darilo …. Ever. Kako si vedel kaj si želim? Božični duh, Božični čudež…
V vseh teh filmih skoraj vedno pijejo vročo čokolado s penicami, vroč jabolčnik ali jajčni liker. Kot, da penina in pivo ne obstaja.
V teh filmih tudi pečejo piškote, zaljubljenca jih skupaj okrašujeta in bejba dobi mal smetane ali čokolade na nos in tip ji tako ljubeče popuca smetano iz noska.
Vsak četrti film: neki barvajo, ponavdi zuanj ograjo ali božičkove sanke. In vsi vemo, da decembra pri minus 8 barva full dobr prime. In pol ima ženska vedno mal barve na levem licu, in jasno jo tip pol pobriše in gleda v oči… no joške.
Skoraj v vsakem nekaj rešujejo, 100 let staro smreko, trgovino, knjižnico… Vsi so prijazni, dobrodelni zbirajo za otroke, klošarje… božični duh pa to. Vedno je cela vas na prižigu lučk. Božiček ki usliši vsako željo otrok in odraslih.
V vseh teh filmih vedno zapade sneg za božič, tudi če se dogaja nekje na morju Kalifornija ali Florida.

Večina filmov se zaključi na 24.12. na božični zabavi. Otroški so 25.12. do zajtrka, ko odprejo darlie. Vsi ti filmi se vedno končajo srečno.
Noben ne opisuje tistih, ki si ne morejo privoščit razkošja za božič, revnih družin, ki komaj otrokom kupijo bundo in pašteto.

Pri teh filmih velja pravilo: Vsaka slučajnost, z naključnostjo je zgolj podobna.

Ker jih je veliko preveč in so si precej podobni ne bom pisal naslovov, samo opisal jih bom:

Scenarij 15

Ženska pride iz velikega mesta, kot je New York v odročne Cirkulane, tam sreča sošolca, ki sta bla par v sredni šoli in pol se je ona odselila in ratala uspešna. No un tip je kmet, gostilničar ali pek, v bolših filmih pa loklni šerif. Spet se gledata kot v gimnaziji. Seveda je tuki tud konkurenca – kelnarca iz Kungote, ki dela zmedo in bi tud tega tipa. Ker je ona uspešna v marketingu v vasi pomaga organizirat dobrodelni Plęs, kjer zbirajo denar za otroke. No na koncu sta spet par.

Scenarij 2

Ena novinarka najde staro kramo, za v kanto, ker nima drugega dela išče od koga je. Pol ugotovi, da je stara 50 let in pripada, kakemu ostarelemu paru, ki je to kramo dobil ja uganili ste ravno za božič. Vedno ji kak prodajalec,mehanik ali taksist pomaga…. No in pol najde lastnike in z unim mehanikom ratata par, sej to vam je bilo jasno. 

Ko hoče bejba za tipom ali obratno, sigurno ne bo vžgal avto, in je čist usen ali je Zastava 101 letnik 1972 ali čist nov 4 dni star Mercedes.

Sevda pa lahko glavni karakter z Toyoto Land Cruser ostane v 8 cm snega in pol ga zjutraj slučajno reši lokalni šerif z zadnjim pogonom. Šele drug dan po 12i pride Dars s plugom, da lahko ta Toyoto land kruzerco odpelje domov.

Aja pa občasno v Cirkulanah ne vleče mobitel, pa še v edinem lokalnem bifeju za cerkvijo ni WiFija in ravno takrat moraš tečni urednici neki poslat.

Scenarij 2B

Druga novinarka piše članek o Mali vasi, pol se zaljubi v tipa o keterem piše.
Urednica spemeni članek, da se bo cajtng bol prodajal. Una dva se se pol skregata, ker tip ne verjame, da je urednica zajebala. Pol novinarka na svojem blogu objavi orginal zgodbo. No 4 minute pred koncem filma na božični večer, da ne bi bil sam za božič, tip prebere pravozgodbo, vidi resnico in poišče bejbo, no jasno, lupčkneta se in evo Konec in 8 minut napisov igrali so …..

Scenarij 18

Vedno gre v teh filmih za božični sejem / dobrodelno predstavo, koncert… pol pa ni dnarja, smrekce ali pušča streha in so vsi srečni, ko zberejo dnar za obnovo.

Lahko tok sneži, da se ne moreš iz Cirkulan prebit do letališča, da bi šel nazaj v NY

In čisto slučajno je v edinem penzijonu v vasi, še vedno prosta soba. In hčera od lastnika je samska, ker ne moreš domov pol ves srečen in pomagaš lokalcem pripravit najlepši božič…. pa še bejbo dobiš.

in full lepo ti je pol na selu, da kar pustiš dobro plačano službo, lep stanovanje s centralno,  da raj sekaš drva in paseš prašiče na vasi.

Nikol, ne pride ena iz Dupleka v Bruselj in tam sreča princa in ostane v mestu.

Scenarij 42

Tip hod po Gornjem Dolu in pol mu kepa prletu u betico. Lušna samska mama od tega otroka se mu opraviči in ga povabi na vroč cider.
In pol tip pomaga temu tečnmu mulcu, delat snežaka, ali hišo za ptičke… no pol vemo kok je ura… Mama in tip, tok sta si všeč, da tip tud unga neuzgojenga mulca vzame za svojega, sam da bo lahko mamici zizike majal. Sam tega nikoli ne vidimo v filmu.

December, pred božičem, umeten sneg in potem so pa kar vsi neki pomladno oblečeni. V drugih filmih videiš, kako švicajo v zimskih plaščih in v ozadju, kjer so firbci, ki gledajo snemanje so vsi v kratkih hlačah.

Scenarij 7

Očka vdovec, z 9 let staro hčerko, ki si želi bratca in se tamala najprej sprijatelji z učiteljico, ki je jasno frišn samska in ji je očka všeč…, šele pol un trapast fotr vid kam pes taco moli….. se prav ženska kaže dekolte…

Pol je pa v temu filmu še Županja unga sela je čist srečna, ko je vas zbrala 500 eur za brezdomce, ter so jim 2 dni pred božičem postregli vročo juho, otroški pevski zbor jim je pel une zvončke in zvezdice božje, da niso opazl, da je juha iz vrečke.

Scenarij 36

En princ iz neke za nas europske nepoznane dežele, a za une v ameriki to zihr obstaja obišče ameriko. No ta aroganten princ pol pa kaka dekoraterka božične zabave ali sobarica v lokalnem penzjonu. Takoj jasno, a ne? Mal jo bo preziral, zaradi modre krvi, a vidi, kako je dobra po srcu in vsem pomaga, se zatreska vanjo. Zares so pa v kraljevini nagnjeni, k debelosti in zaradi tradicije nimajo fitnessa, se zagleda v najlepšo, natrenirano zadnjico kar jih je videl, Ona, pa tko al tko, vid bančni račun, gala zabave. Pa na koncu kraljevski poljub pa to.

Scenarij 11

Včas gre tud za poroko na božični dan, sam pol se edini most proti Borlskem gradu podre in so vsi razočarani, pol pa vaški klošar Korl pove, da štala tete Lizike je zdej prazne, ker je prodala Lisko in Šeko in je dovolj velika za poroko.
Cela vas priskoči na pomoč. Pol so vsi srečni s poroko v štali ker je lepo okrašena Jasno klošar Korl je tudi povabljen na poroko in se dobru naje in napije.

Tu je še stranska zgodba: Nevesta sosedo, ki obožuje družinski božič, moža na misiji v Afganistanu in ga do 4. maja ne bo domov, se z njim sam po skajpu pogovarja… no ja sej se uganl, ja ta vojak pride 24.12. ob 22.28h na božično večerjo.

Scenarij 9

Odlična kuharica v Parizu… pol pride v gostilno ocenjevalec ventilčkov za Tigar gume…in lih takrat se tej kuharci usuje preveč soli v juho… jasno je bila ocena v Nedeljcu slaba in kuharco odpustijo.

Kuharca se zateče v Jelše, pri Mokri vasi, kjer ima teta Štefka vaško beznico, v kateri strežejo zanič kavo, sadjevc, cviček in golaž z starim kruhom, za sladico pa tri do pet dni stare ježke in indijančke, keterih v niso prodali v Suhi vasi.

No pol tale kuharca teto Štefko prepriča v spremembe…. Gostilna Pri Štefki dobi novo podobo, ime je neki francoskega, česar navaden kmet iz vasi ne zna prebrat, kaj šele izgovorit. Strežejo jedi z eno ali dvema tujkama v imenu, cviček zamenjajo za neka nobl vina…. No gostilna je prazna, ker vašcani nimajo gnarja za tele novotarije, sam golaža in suhe žemle si želijo.

No pol pride zima, sneg in un vulkanizer se pelje po polmoti čez Jelše, ravno dva tedna pred božičem, vstopi v gostilno vidi uno kuharco, k jo je potlaču, vzame sobo za 5 dni vsak dan je kosilo in večerko in napiše odlično kritiko, ki pripelje vse fine jedce od daleč, poskusit hrano…. Aja pa kuharca in Vulkanizer se na koncu objemata…..

Scenarij 21

Spet ena vas. Tip pride v vas, se namesti v hotelu, spozna vaško kelnarco, mal se dobivata, a on ima skrite namene. Kelnarca, ga tudi zasači na sprehodu z županjo, ki ima večje joške kot ona. Kupil je celo ulico s prikupnimi trgovinicami in tem bifejom. No izkaže se, da ni tok dober, ter da bo vse podru in zgradil luksuzna stanovanja. No pol jasno se skregata, in ker kelnarca kuha najbolšo kavo, najde rešitev skupaj z županjo, da ostane vas nespremenjena. Kelnarca mu na koncu odpusti in da… lupčka


Želim vam lepe praznike. In ogled filmov v dobri družbi.


Posted

in

by

Tags: