Prve ne pozabiš nikoli… Leica Q3

Prve ne pozabiš nikoli, tokrat ne govorim o puncah ampak o Leici. Foto aparatu Leica, foto aparatov sem imel že kar nekaj, Canaon, Fuji, Sony… A to je moja prva Leica. Želja je bila že nakaj časa, a neakako ni bilo denarja za tako drago igračo. Za začetek, da povem: Moja služba je tudi fotografija, a gre za produktno studisko fotografijo in službna oprema ni za doma.

Prvi fotoaprat na film (point and shoot) ne spomnim se točno modela, a nekaj vzhodno nemškega, sem dobil že kot otrok in sem vedno imel samo črno bele filme. Starši so rekli, da je za otroka predrago razvijanje barv, kaj šele dia filmov. Ta aparat se je pokvaril in ne vem kje je končal. Potem sem imel še nekaj plastičnih aparatov na film in očetovo Praktico.

Prvi digitalni aparat (Canon PowerShot G5 2004) sem kupil, ko se mi je rodil otrok. Kasneje sem zamenjal za Sony RX100, ki sem ga čez kako leto zamenjal za Sony Nex 7 APSC aparat z izmenljivimi objektivi. Takrat sem veliko potoval z nizkocenovnimi letali in sem ga spet zamenjal za manjiši model Sony RX100, a že novejši od prvega. Tega so mu ukradli iz avta in sem ostal samo na iPhone aparatih, telefone sem kar pogosto menjal, z vsakim modelom je bila tudi kamera boljša.

Potem sem imel tega, dovolj in sem iskal, nekaj kjer je več ročnih nastavitev, nisem hotel več izmenljivih objektivov, nekaj z fiksnega, brez zooma.

V to kategorijo sta prišla Leica Q2 in Fujifilm X100V. Leica mi je bila predraga, torej ostane Fuji X100V. Aparat, na katerga je bilo potrebno čakati, ker so jih prodali sproti iz proizvodnje. Aparat je zanimiv, zelo priljubljen za Street Photohrapy.
Meni ni sedel, nakako se nisva ujela. Slikal sem z veliko Canoni, Sony Alpha 7….
A ta Fuji mi n bil namenjen, nisem se znšel po menujih, zato sem ga po nekaj mesecih prodal.

In gledal za Leico Q2, novo rabljeno… ko so se pojavile govorice o novem odelu sem čakal, vsak dan spremljal bloge, uradno spletno stran in šparal, jedel samo Poli salamo in star kruh.


Maja 2023 je bila Leica Q3 uradno predstavljena, tako da sem jo takoj naročil pri Foto Levac v Kopru in dobil 27. junija 2023. Kot redek srečnež, ker nekateri po svetu jih še danes čakajo, da bodo na zalogi. Včasih, je tudi dobro, da si v majhni državi.

Z Leico Q3 sva se takoj ujela, menuji so mi bili jasni, enostavni kot pri Sony aparatih.
Sam aparat je večji od Fujifilm X100V in bolje stoji v roki in še lepši je.
O tehničnih podrobnostih ne bom pisal, samo to:

Objektiv fiksen Leica Summilux 28 f/1.7 in 60,3 MP senzor

Zakaj sem izbral prav tak foto aparat? Res sem zaposlen kot fotograf, a samo za produkte, motorje in avtomobile.
Hobi, ker imam nekaj težav s koleni in nisem več za hribe ali gorsko kolesarjene.
Hobi, da nisem zamo zaprt v foto studiu, da grem ven z aparatom v roki.
Lahko pa hodim, veliko a ne v hrib. Za hojo po mesu, kar mi je najbližje od doma, da med sprehodom še kaj počnem, opazujem ljudi, arhitekturo in še fotografiram. Torej street photography ulična fotografija.

Fotografije iz mojih sprehodov bodo objavljene tu in na instagramu.

Ena prvih fotk z Leica Q3


Posted

in

,

by