Categories
Pisarije

Minimalističen tek: Merrell Trail Glove

Vse bolj je popularno minimalistično tekanje. Začelo se je z Vibramovimi petprstniki, sedaj vse več proizvalalcev izdeluje čimbolj minimalistične – bosonoge suprge.

Ker imam že dvoje petprstnike in so mi navadne superge Inov-8 začele razpadat po letu in pol  sem začel oprezati za novimi za to sezono. Minimalističnih izdelkov različnih proizvajllcev je veliko, a redko kaj se dobi pri nas. Najraje bi imel Altrarunning – The Adam, a jih v evropi še ni. Med vsem kar je trenutno na tržišču je najhitreje in za primerno ceno dobavljivo sem izbral Merrell Barefoot Trail Glove.


Superge imajo Vibram podplat, kot petprstniki in večina gojzerjev, so lahke teža 180 gramov, dobavljivi v večih barvnih kombinacijah in za občutljive ženske nogice poseben model – Pace Glove.


Prvi občutek na nogah je nenavaden mogoče, ker sem navajen petprstnikov in bolj težkih superg za zimo, a noga se hitro privadi. Sprednji del je višji od pete, a se dokaj hitro privadiš, na tak sistem obutve, ki te prisili, da res tečeš po prstkih. S tem je potrebno prilagoditi način hoje/teka, bolj na prste. Po asfaltni cesti in razno vrstnem terenu ni težav. Pri Vibram Fivefingers so me bolele noge, če je bila pot samo po trdem asfaltu. Pot čez Rožnik ali na Šmarno goro ni delala težav. Te Merrellke sem preiskusil, tudi na vožnji s skirojem po mestu, in predni višji del je uporaben pri poganjaju skiroja.

Trail Glove ima debelejši podplat od petprstnikov in ni težav po skalah in kamnečkih, občutek v nogah je lahkoten. Pogled od zgoraj daje ukrivljen videz, a prsti v notranjosti imajo dovolj prostora. Pri prstih je zaščita, površina diha in ob peti je opora.

Čevelj se lepo prilega nogi ((no vsaj moji)). Nositi se jih, da brez nogavic in pri tem nisem dobil žuljev ali odrgnin, mogoče je trenutno še malce premrzlo za brez štumfov. Navadil sem se na petprstne Injinji nogavice, ki jih vse bolj uporabljam v vseh supergah in čevljih.

Sistem zavezovanja je pritjen na jezik, vezalke so dovolj močne. Kakovost izdelave, bo pokazal čas uporabe.

Primerjava s petrstniki: Kaj vem, petprstniki imajo svoj petprstni čar, občutek bose noge. In vsake toliko me ustavljajo na cesti in sprašujejo o nenavadni obutvi.

3 replies on “Minimalističen tek: Merrell Trail Glove”

Pozdravljen,

pravkar se odločam za nakup Barefoot-k, zraven pa bi si želel petprstne nogavice Injinji, katere omenjaš v članku. Zanima me, kje jih je možno naročit, ker ne najdem nobene slovenske trgovine, ki bi jih prodajala.

Hvala za odgovor.

Kupujem preko Ebaya iz USA, tko povprečno po 2 para na mesec. Ponavadi 11 USD z poštnino, Mal pobrskaj pa boš našel store ki pošilja v Slo.

Comments are closed.