Vrečke za smeti

Kdo si je spomnil merit velikost vrečk v litrih?

Imam 35 litrske prozorne vrečke, ki so približno dovolj velike za mojo kanto ali koš za odpadke, potem za vsak slučaj kupim črne močnejše 40 litrske, predvsem ko jih odvržem sosedje ne gledajo mojih smeti. V črnih se mariskaj skrije, tudi kako truplo. No nove 5 litrov večje 40 litrske so premajhne, ne morem jih dovolj raztegnit po obodu kante.

Izkaže se, da tiste prve so bile približno ravno pravšnje.

Spomnim moje osnovne šole, matemetike, ravno takrat sem očitno bil zbran in sem si zapomnil izračun volumna kvadra in valja.
Dve najbolj pogoste oblike košev, pravokoten – kvader in okrogel valj. Kakih pramidnih in 8 kotnih ne poznam, ali v obliki krogle, kot sladoledna žogica.

Volumen kvadra V= a x b x c
pomnožimo vse stranice in pretvorimo v prave enote

Volumen valja V = πR2 x v
Pi R kvadrat krat višina

Naredim nekaj preračunov 40 litrskega volumna:

za 40 litrsko vrečko imaš lahko kanto 10 x 10 x 40 cm ali 10 x 20 x 10 ali 10 x 10 x 40 in tudi 40 x 10 x 10 pa je mera ista samo višina in širina se zamenjajo.

A bi lahko proizvajalci na embalažo vrečk še zapisali za katere velikost XX litrske vrečke gre, velikost višina x širina x globina

Sicer, če so že ukinili plastične slamce, in so jih nadomestile papirnate pakirane v plastiko, bi tudi lahko plastične vrečke za smeti, bomo direkt v koš metali in pretresli v kontejner ali v zabojnik. Ter kante prali, da ne bodo smrdele in pri temu porabili ogromno vode in neekoloških čistilnih sredstev.

Da o Bio Eko razgradlivih vrečkah za biološke odpadke ne govorim, razpadejo še preden odneseš smeti.


Posted

in

by

Tags: