Praznični kič

Sem šel čez nekaj trgovin po neke stvari in opazil kak kič prodajajo za praznike: novo leto in božič. Potem sem bil še bolj pozoren in si vse ogledal.


Vse praznično v trgovinh je prinešeno iz tujine, nič našega iz teh krajev. Tisti kosmati trolčki vseh velikosti, z brado in kapo, rdeči koka-kola božički, se mi zdi, da niso več v modi.

Kje je naš dobri dedek mraz? Siva kučma, bela brada? Plašč z okraski, škorni, pleten koš z darili… A take figurice ne zna noben naredit? Vsaj sliko ali plakat.

Ja Dedek Mraz bil je socialističen a imel je vsebino, za otroke pravljice, igrce..

Tole zdej je čisti uvožen biznis. Merry christmas napisi na vsemu, šalcah poloverjih, z laserjem odrezani leseni okraski, kjer piše welcome, Let it snow …a našega jezika ni?

Dobrodošli, Vesel Božič, Naj pada sneg, bela snežinka, Srečno novo leto, a tega se ne uporablja več?

Vsej tej trapasti, poceni okraski. Saj razumem nekaj kroglic in lučke na smrekici. Kot otrok smo imeli na smrekah nekaj lučk, bunkice, kak storž.

Včasih ni bilo nikjer teh kosmatih trolčkov, ki prihajajo iz skandinavskih dežel.

Nekaj let nazaj so vsi imeli božička na lojtri ki pleza skozi okna, zdej so trolčki v modi. In figure iz Hrestača.

Trgovci predvsem tujih verig niso krivi, da je to na policah, kupci smo krivi, ki to vse to vidimo v trapastih božičnih filmih, potem pokupimo in ves ta brezvezen kič porabimo, na smrekcah, stanovanju, vrtovih.

Kake šalce z napisom Mery Christmas nekako ne moreš uporabljat avgusta, ko je zunaj 34 stopinj. Torej se vsi praznični okraski uporabljajo samo v veselem decembru in potem gredo v pozabo za 11 mesecev.

In po praznikih, gre večina tega v smeti, ker naslednje leto ne bo več moderno.

Božič naj bi bil družinski praznik, ne praznik kiča in trgovcev.

Jaz bom kar WC metilce kupil in jih obesil na smrekco, prav to si mislim o temu kiču.


Posted

in

,

by