Pomladansko jadranje

Pomladansko jadranje ob dolgemu sklopu praznikov od velike noči, dneva OF in praznika dela, 10 dni dopusta potem pa spet vse po starem.

Ker nismo bili na regati ampak na dopustu, smo jadranje vzeli zelo dopustniško in nismo pretiravali, vreme ni bilo najbolše za celodnevna jadranja na drugi konec jadrana. Turistično smo si ogledali Vis in Hvar.

Dnevnik jadranja:

marina Kaštela (Split) – Milna (Brač)- Vis (Vis) – Hvar (Hvar) – zaliv Vela Graška (Hvar) – zaliv Sitnava (Hvar) – Stari Grad (Hvar) – Vrboska (Hvar) – zaliv Lučice (Brač) – marina Kaštela. Vse skupaj 128 milj v predvsem oblačnem vremenu, namočilo nas ni, jadralne hlače in škorne imam še vedno v vrečki. Naslednje prvomajsko jadranje bo v septembru, ko bo bolj toplo.

Za ogled lokalnih znamenitosti smo imeli na barki skiroje in smo bili povsod poznani kot ekipa na “romobilih” kakor se skiroju reče po hrvaško. Skiro je uporaben na jadrnici, ker se lepo zloži in hitro premaguješ pot do stranišča v marini in odaljenega bifeja s travarico.


Jadranje ima poseben urnik brez ure, ne mudi se nam nikamor, lepo počasi smo na dopustu. Gremo kamor nas bo veter odnesel.

Kuhanje:

Na vsakem jadranju je potrebno tudi jesti in od jadralne hrane sem se zredil. Jadralna kuhinja: golaž pa kruh, juhice iz vrečk in paradajza, pašteta z krekerji, jabolčni kompot, paradajz solata mora bit, specialiteta tuna z makaroni by Matej, rižota, krompir pa mesek v pečici. Pojedli smo vse nalovljene ribe.

Tržnica:

Na vsakem turističnem izletu si moraš ogledat tržnico. Tam vidiš kakšni so lokalni prebivalci, njihove navade in kaj domačega pridelujejo.
Najbolši je bil mladi prodajalec na Hvaru, ki nam je dal za poskusti in potem smo jano kupili vse pri njemu. Olivno olje, domači ovčji sir, paradajz, vložene kapre, čebulo..


Pri gospodu v Veli Luki smo kupili čebulo, rožmarinovo olje, ki je dobro za srce in olivno olje s šenjanževko, ki je dobro za mazanje sončnih opeklin. Prodajalec pravi, da smo Slovenci njegove najboljše stranke, bili smo edini kupci v tistem času na tržnici.

Bilo je fajn, pa še mi smo bli zravenPosted

in

, ,

by

Tags: