Čakalnica

V zadnjem času veliko uporabljam čakalnice. Tiste pri zdravniku mislim, seveda uporabljam tudi tiste na železniški postaji in avtobusne tudi.

Pri avtobusnih predvsem tiste za Ljubljanski mestni promet. Te se prenovljene po vsem mestu. Tistih zelnih gobic ni več. Nove postaje imajo klopco, ki je kovinska in v tem zimskem času ni prev preveč prijetno posedat na njej. Sedaj vem zakaj je pri vsaki postaji plava kišta z Žurnalom24 – za pod rit, seveda če prideš dovolj zgodaj, da je še kakšen ostal.

Zdravniške čakalnice:

Te imajo specifičen vonj po že dolgo zaprtih prostorih, redko kje čakalnice vsake toliko prezračijo. Pri nekaterih zdravnikih so lepe moderne urejene, imajo poličke za časopise, ekran z reklamami, radijo, avtomat z vodo. Nekatere bolnišnice imajo čakalnice iste, kot takrat, ko so bolnico zgradili. Lesene zguljene klopi, stari obešalniki za plašče.

V zdravniških čakalnicah so seveda pogosti pogovori med (starejšimi) pacijenti, ki so taki:

Dober dan, kdo je zadnji? Ja ti, ko si šele sedaj prišel

– moj mož ima pa to in to
– lansko leto mi je umrla sestra imela je to pa še to…
– un zdravnik v tistem zdravstvenem domu je čist zanič…
– lan so mi tle operiral to pa to, zdej me pa tam boli…

A se nebi raj pogovarjal o vnukih, vremenu, izletih… čem lepem, ne pa samo o boleznih, pol me je še bolj strah, ko vidim za čem vsem lahko še zbolim.

No čakalnice imajo sevada svoje omejeno število stolov in tu bi lahko učitelji matematike dobili ideje za uporabne naloge.

V čakalnici je 15 stolov. Na štirih stolih sedijo moški, na enem stolu je mama z dojenčkom, na petih stolih sedijo ženske. Koliko stolov je praznih?

15 – 4 (moški) – 1 (mama z dojenčkom) – 5 (žensk) = 5

In pri matematiki bi bil odgovor: 5 stolov je praznih

Ampak tu matematika ne drži. Vsaka ženska zasede 2 stola, ker položi torbico na sosednji stol. Ej “babnce” a morte te torbice sabo vlačit? Dejete jih pod stol, tako kot jaz svoj nahrbtnik, ali jih držite v naročju. No potem so še užaljene, če jim kaj rečeš okrog torbice.

V zdraviških čakalnicah se vsem mudi in opravičila so:

– po recept sem prišla
– samo sestro rabim
– sam cepil bi se
– samo ene vprašanje imam za zdravnika, minutko a me spustite naprej. NE ne bomo te, tuki čiči pa čaki, kot vsi. To je čakalnica!


Posted

in

by

Tags: