Categories
Napravice Pisarije

Skiro: Xootr

Pred desetimi leti sem kupil prvi skiro. To so bili še časi, ko ga še ni imel vsak otrok. V tistem času se je Marko Crnkovič vozil z velikim skirojem, jaz pa z mini skirojem. Sam skiro kot igrača, prevozno sredstvo ni nič posebnega, star izum, še lesenih se spomnim iz otroštva in tudi teških kovinskih z široko gumo, ki smo jih imeli v vrtcu.

Skiro obnovljen, modern, lahek je prišel v modo pred dobrimi desetimi leti. Cena je bila prcej visoka, niso še bili v vsaki trgovini. Takrat sem dal zanj nekaj čez 40.000 takratnih tolarjev. Na cesti so me vsi gledali, še novinarka Jane je tekla za mano in me slikala. ((Res moram izbrskat to Jano)) Skiro je majhen, uporaben in hitro prevozno sredstvo za krajše ali dalše razdalje.

Skiro je bil veliko z menoj, v službi sem se vozil po dvorišču do avta, od enega konca proizvodnje, do pisarn. Uporaben na jadranju, za na stranišče v marini.  V kampu za v trgovino. Skoraj vedno  je bil v prtljažniku, ko sem parkiral sem se vozil po centru. Prav je prišel na sejmih, kot obiskovalec sem šibal gor in dol po Minhenskem sejmišču. Potem sem ga pustil kolegu, ki je z njim prevažal stvari, škatle, gajbice iz kombija na štant. Uporabljal sem tudi že električen skiro, a mi ni bil preveč všeč, precejšna teža in kratek domet, v kratkem času je crknil akumulator. Skiro lahko sabo odpelješ v banko na pošto.. kolo moraš vedno priklenit, in če je dober te ne počaka vedno.

S skirojem sem počel že marsikatero neumnost, vozila sva se dva odrasla, spust z Ljubljanskega gradu, hotel sem se peljati po pasareli ((ladijski mostiček)) na jadrnico, a so mi to bolj “razumni” na silo preprečili… skoki iz pomola v morje, no naslednji dan so vsi otroci hoteli skiroje na plažo, tako, da tole ni bilo preveč vzgojno. Bil sem z njim tudi v Postojnski jami. V desetih letih sem prevozil nekaj 100 km s skirojem.

Sedaj sem skoraj vsak dan na vlaku za službo, na vsak vlak ne  morem vzet kolesa. Sicer imam majhen zložljiv kolo za na jadrnico, a je preveč dela z sestavljanjem in razstavljanjem, naštimavanjem višine sedeža… Ugotovil sem, da je za na vlak še najbolj primeren skiro. Zjutraj zamujam mestni avtobus za center in s tem občasno tudi vlak. Od železniške postaje do službe imam tudi 2 km pešačenja. Star skiro, je že precej bogi, torej potrebujem novega. Akumolatorski odpade ni ekološki, skiro na nožni pogon je rekreacijsko sredsvo.
Po nekajdnevnem googlanju, branju testov, testiranju skirojev, ki so pri nas v prodaji sem se odločil, da naročim Xootr, ki je sestavljen ((sestavni deli za skiro so narejeni najbrž na Kitajskem)) v ameriki. Imajo različne modele, z leseno podlago, aluminjasto in iz magnezija, kateri je najlažji in s tem tudi najdražji model.
Precejšna odločitev glede izbire skiroja je zaradi tega odličnega polurnega testa na youtubu: “Adventure Xootr” by Nutnfancy
Našel sem celo zastopnika za evropo, ki pošlje paket tudi na naš del EU balkana. ((Če koga zanima, dobi pri meni naslov)) Skiro je prispel v petih dneh po plačilu.

Prvi vtisi: je lep, gre bolše, kot 10 let star. Spodnja pološča – stojišče je dovolj široko za obe noge vsporedno. Krmilo se dvigne dovolj visoko (96 cm) za odraslo osebo. Velika kolesa (180 mm) se veliko bolje obnesejo. Skiro ima trak za nošenje na rami, zloženega sem nesel na mestni avtobus, ga sestavil v busu in skočil ven na postaji pred pošto, ter se odskiral naprej, brez težav, manevriraš med pešci.

Prvi dnevi v mestu: povprečna hitrost z vsemi semaforji 11-16  km/h. Maksimalna hitrost do 20 km/h, danes sem v celem dnevu prevozil 20 km po mestu. Test na vlaku bo šele v ponedeljek, ko grem v službo.


Ker se mi  v zadnjem času dogajajo razne nesreče, za vožnjo uporabljam kolesarsko čelado in rokavice. Ljudje me malo čudno gledajo, ker niso vajeni skiračev s čelado ampak mi je čisto vseeno kaj si o tem mislijo. Tudi ščitnik za kolena pridejo prav, a jih ne uporabljam, ker nosim še vedno opornico za poškodovano koleno. Glede na mojo poškodbo mi bolj paše z skirojem, kot peš ali s kolesom.


Oblecite svetla/pisana oblačila. Za nočno vožnjo obvezno kresničko ali odsevni trak. Prednjo luč, da ne zapeljete v kakšno luknjo v asfaltu s prvim kolesom in naredite nenačrtovan salto s pristankom na glavi.

Test: Primerjava s skirojem Kettler Zero 8, ki je pri nas v redni prodaji


– Kettler ima kolesa iz plastike (200 mm) Xooter 180 mm magnezij platišče ((feltna)) z poliuretansko prevleko
– Kettler ima tačko za parkiranje
– Xootr ima zavore na prednje in zadnej kolo, Kettler samo zadaj
– Xootr je narejen iz magnezija obdelan z CNC strojem, je res večji in samo 100 gramov  razlike a večja podlaga pride prav za počivanje in lažje prestopanje nog
– Xootr je lepo in natančno izdelan
– za Xootr so na voljo vsi rezervni deli, kolesa, zavore, podložna plošča in dodatna oprema (torba za prenašanje, v katero gre tudi čelada in ostalo)

Xootr ima samo eno slabo lastnost – visoko ceno. Za ceno tega skiroja, se dobi tudi star rabljen vozen avto s pol tanka bencina in vinjeto ali tridnevni paket za 2 osebi v toplicah.

A za ta denar dobite lep, uporaben in kvaliteten izdelek, dobite Appla med skiroji.

Ker me vsi sprašujejo kje sem kupil skiro: http://www.steptrading.nl/

8 replies on “Skiro: Xootr”

Zdravo,

zanimam se za nakup istega modela skiroja (Xootr Mg), pa me zanima če bi mi lahko poslal naslov zastopnika za evropo.
Prav tako me zanima koliko € si odštel s poštnino vred?
Že v naprej, hvala za odgovor.

Lep pozdrav, Lan

Živjo!
Že nekaj časa iščem skiro za odrasle, ki bi bil kvaliteten in tudi lep, pa uporaben tako za po mestu (domačem ali tujem), kot za prosti čas (otroka imata namreč že vsak svojega). Tvoji komentarji so me prepričali, da naročim xooter, zato bi Te prosil za naslov uvoznika teh skirojev za Evropo.
Hvala lepa za odgovor,

Primož Tršinar.

Pozdrav!
Kako se obnese tale tvoj Xootr po dežju? A podlaga kaj drsi, ko je dež? Kaj pa višina? Jaz sem visok 190cm. Je to še vedno skiro primeren zame?
Pa tudi jaz te prosim za naslov evropskega zastopnika.
Do zdaj sem mislil, da je znamka MICRO top skiro znamka.

Najlepša hvala za odgovor!
Miha

Jaz sem videl, da je naprodaj pri nas, samo dobavni rok je bil en mesec in sem naročil drugje, in dobil v nekaj dneh.
Za to sezono imam ogledan še en skiro, ki ga mogoče kupim poleti.

V petek sem klicala in so mi rekli da ga imajo na zalogi Xootr MG, pa sem ga naročila. Danes pa sem ga že dobila, tako da sem vesela da je prišel tako hitro 🙂 Sedaj pa čakam samo še na lepo vreme in jupiii vožnja 🙂

Želim ti veliko užitkov ob vožnji, mogoče se kdaj kje srečava.

Jaz se že vozim, je problem samo, ker je na nekaterih pločnikih še pesek.
Priporočam čelado ob spustu z Ljubljanskega gradu, in ne telefonirat med vožnjo, da ne pristaneš na urgenci, kot jaz.

Comments are closed.