Tek in bosonogi petprstniki (fivefingers)

Že nekaj časa hodim zvečer na rekreacijo. Tečt za kako urco, čisto rekreativno, za hujšanje, da nisem cel dan za računalniki. Zvečer najraje med poročili poberem iPoda pa grem. Iz Rožne doline je najbližje Tivoli ali Mostec.
Čisto lepo brez pretiravanja, da nebi brali v črni kroniki: ipod je še igral, ko smo ga našli mrtvega. Nisem ravno med najmlajšimi, toda sem čisto brez kondicije. Nikoli nisem bil kak športnik, še popravnega sem imel iz telovadbe ((zaradi špricanja)).

Že zadnjič, sem pisal, da rabim nove superge. Prej sem imel Nike free 5.0, samo se zadaj na peti trgajo in sem jih že lepil in podlagal blago. Ker sem človek računalnikov, interneta, napredne tehnologije so mi pri srcu, sem se lotil iskanja novih superg na znanstven način. Pregledal vse forume, spletne strani proizvajalcev, potem sem se spomnil, da sem videl ne enem izmed “geek” strani ali blogov šprtne čevlje na pet prstkov.

Vibram Five Fingers

Prebral sem vse bloge, forume, proizvajalčevo stran sem se naučil skoraj na pamet, našel kar nekaj posnetkov na youtubu.
Stran sem pokazal, kolegom, ki so se čudili, nihče jih še ni videl v živo. Odločitev je padla, KUPIM. Če se ne obnese gredo pa v smeti. Ja, kupim samo kje? Spletne prodajalne ne prodajajo v našo deželo.
V vsakem nakupovalnem središču se jih tudi ne dobi, športne trgovine nimajo, so pa nekateri prodajalci že slišali, da to obstaja. Najbližje sosednje države bo treba obiskat. Slučajno zvem, da je nekdo slišal, da jih imajo mogoče v Annapurni v Ljubljani.

No pa jih imam, sicer z težavami, ker moje številke niso imeli.Prvi vtisi:

 • Res so smešni, toda če imam rokavice na 5 prstkov in so uporabne, zakaj nebi imel še čevelcev. Sicer pa ženske marsikaj nataknejo na svoje noge, kar je lepo še ne pomeni, da je udobno. Nekatera za lepoto trpijo, uporabljajo obliže, imajo na koncu dneva žulje; so pa lepe. Že več ljudi mi je rekelo, da sem za na barje med žabe.
 • Od začetka sem porabil 7 minut za vsakega, da sem ga nataknil na vse prste pravilno. Sedaj, jih obujem, kot natikače, sam navadit se je treba. (Priporočam 2 dni sam za obuvanje in sezuvanje, nekako tako kot v JLA vaja z gasmasko)
  Sicer še v osnovni šoli nisem znal zavezat čevlov do petega razreda.
 • Najpej sem hodil samo po stanovanju gor in dol, pol sem šel že na dvorišče in cesto. Noge se morajo privadit pol pa gre.
 • Prvi dan pol urice sprehoda, vse je drugače, res je kot, da bi bil bos. (nisem vajen hodit bos, vedno me vse pika) tole je super.
 • drugi dan urco in pol sprehoda s psom, malo teka
 • tretji dan 2 km hoje in 7 km lahkega teka

Ne delam reklame, meni pašejo, želel bi si jih pred 30 leti v osnovni šoli namesto copatov. Sprobal sem razne terene (pesek, trava, pasji drek, asfalt) moram probat še na kaki jadrnici. Ne priporočam za vožnjo (dirkanje po avtocesti). Od začetka je vse, čudno, ko sem hodil, sem čutil kot, da imam kamnček v čevlu, dvignem nogo in kamnček pade izmed dveh prstov. Jasno bil je na zunanji strani med prsti.

Ker zadnje čase berem, da blogerji trenirajo za Ljubljanski maraton me mika, da se prijavim, samo nočem se osramotit in odstopit pred vsemi gledalci. Bom raje med navijači (fotografi) in se drugo leto prijavil.

Uvoznik za Vibram fivefingers je BORA v Izoli, kjer jih tudi imajo v trgovini.

Članek o petprstnikih 2


Posted

in

,

by

Comments

9 responses to “Tek in bosonogi petprstniki (fivefingers)”

 1. Urška Avatar

  Živjo,

  Tvojo spletno stran sem našla čist slučajno – in moram rečt, da je zelo zanimiva. Totalno pa so me navdušili tejle petprstniki. 🙂 Super, da si navedel tudi trgovino – sem jih že kontaktirala, če jih sploh še imajo… 🙂

 2. Tejka Avatar

  Koliko pa stanejo in ali nič ne moti, da si (verjetno) brez šumfkov, kaj pa pozimi? Kaj pa blaženje?

  Zanimivo je videt, če bi sama mela pa ne vem

 3. Mito Avatar
  Mito

  jaz sem jih sprobal par dni nazaj na sejmu. Men so ful ušeč in jih bom nekaj naročil.Dogovoril sem se za sample price. Drugače pa glih pocen niso.

 4. Tejka Avatar

  Hm? Koliko znese ta “lih pocen niso”?

 5. […] Jutranji dež v stari Ljubljani […]

 6. uros Avatar
  uros

  Živjo, zanima me, če še uporabljaš petprstnike? Kako se obnesejo? Ko sem jih prvič videl na nogah nekega tipa, ki je tekel na Rožnik, sem si rekel, da jih hoče imeti. Potem sem jih videl v Tomas Sportu, kjer pa jih mislim da nimajo več. Žal mi je, da jih nisem kupil v Bostonu, kjer so bile precej cenejše kot tukaj pri nas, ampak sem imel še cel mesec potovanja pred seboj. A mogoče veš, kje bi se jih dalo pri nas videti/probati ‘v živo’? Hvala.

 7. admin Avatar

  Če si videl koga na Rožniku si zihr mene, jaz nisem še nikogar videl s petprstniki.
  Če bi prebral natančno tole ali zadnji post bi videl, da sem si po treh letih kupil nove in tudi povezava do trgovine je spodaj.
  Verjamem, da so na drugi strani luže cenejši. Jaz jih imam skoz, za doma namesto copat, pa te tanove tudi za v službo. Predvsem so zanimivi pogledi, ko me vidijo kaj imam obuto.

 8. uros Avatar
  uros

  Hehe. Ja, sem že prej prebral tisti tvoj post. Kul! Tudi na bora.si sem pogledal, zanimalo me je samo, če se jih da kje na osrednjeslovenskem videti. Sem pisal na bora.si za več info.

 9. […] Članek o mojih prvih petprstikih […]