Categories
Paradajz

Paradižnikova juha

Za dobro paradajz juho je potrebno izbrat dober domač paradajz, izbral sem več razlinih vrst, za boljši okus pa obvezno še češnjevec.Paradajze operemo, narežemo, na polovičke, četrtinke, kakor se vam zdi, odstranimo pecelj. Zložimo v pekač namazan z olivniim ali oljčnim oljem, dodamo še kako rdečo papriko (po želji) in postavimo v pečico za 45 – 60 min na vsaj 180 °C.


Medtem, ko se paradaji pražijo, narežemo čebulo, jo damo v ponev in počasi karameliziramo.

Ko so paradajzi dovolj prepraženi, še preden preteresemo v lonec odstranimo paradajzovo lupino, ter dodamo, zelenjavno osnovo, (Naredil sem jo sam, z ostankov zelenjave, katere sem sproti zmrzoval in spravljal), lahko pa dodamo zelenjavno kocko.

Vodo dodamo po potrebi, ne preveč, začimbe, bazilika, timijan, sol poper, malo kajenskega popra ter karamelizirano čebulao. To na počasi kuhamo zmernem ognju (To velja za tiste z štedilnikom na trda goriva), torej ne sme preveč vret, kuhamo še pol urie.
S “Faličnim” mešalnikom sem zmiksal, kar v loncu, tisi ki imate bolj napredne kuhinjske pomočnike, jih lahko uporabite. Za prilogo lahko kar koli, odvisno, ali gre za samostojni obrok, ali predjed, pri kosilu. Naredil sem kruhke z zapečnim sirom, lahko dodate karkoli, riž, zlate krogljice ali samo kozarec vina.

Dober tek.