Categories
Izleti Pisarije

Kolo na vlak in v Piran

Lepa sončna sobota v Ljubljani. Grem na izlet, če je v Lj sonce mora bit na morju še bolše vreme. Spakiram nahrbtnik, ne pozabim na sončna očala in kremo za sončenje, da me ne opeče žgoče sonce.
Še vedno imam težave s kolenom, od zadnjega prevala iz Krima. Torej morje, lepo počasi po ravnem. od Kopra do Pirana, imam tudi kopalke in zbrisačo za vsak slučaj. Časa bo dovolj tudi za kak bazen, vlak za nazaj je šele ob 19h. Pred odhodom zamenjam še zračnico, ki je spustila od nedeljskega izleta. In seveda kupim še eno za sabo, sedaj sem pripravljen na vse.

Na železniški kupim vozovnico za Koper zame in kolo. Cena za prevoz kolesa v posebnem tovornem vagonu 2.80 Eur velja za vse prevoze za cel dan, se pravi tja in nazaj, ali še kam drugam. Cena zame je 6,67 Eur, ok to je poceni v primerjavi z vozovnico za Ivančno Gorico 2,90 EUR, počasen lokalni vlak 40 km, do Kopra vozi InterCity, boljši vlak večja razdalja, ima bife, radijo…
Uspelo mi je spravit kolo na vlak, to sem nazadnje naredil leta 1994 ali 95, ko sem šel z vlakom do Ptuja in s kolesom naprej v Mursko soboto na balonarski festival.

Bolj ko sem se približeval morju slabše vreme je bilo. Odločim se, da zapustim vlak prej, časa imam cel dan. Na postaja Hrpelje-Kozina izstopim, matra me sicer Slavnik, ampak ne, koleno mora še mal počivat. Lep turističen izletek počasi za vrtenje pedal, šlo je predvsem navzdol, Čez Črni kal, Rižano Bertoki do Kopra.

V Kopru sem videl na kolesarski stezi prvo kolesarsko krožišče, naprej proti Izoli ob obali, v Izoli zavijem v hrib in po poti Paranzane čez tunel do Strunajana in v hrib do Piranskega obzidja, kjer me je že čakal Matej, ki je prišel z avtom. V Piranu, grem mimo poroke, ker sem dobil kozarček penine in na kavo ob morju.

Ogledal sem si prenovljen Piranski akvarij. Za domov sem dobil štop zame in za kolo, za prevoz sem se oddolžil s kosilom v Senožečah.

Veliko fotk nisem naredil, ker ni bilo potrebe po počitku. Kolesarjenja je 38 km predvsem prvo polovico poti spust navzdol, in po ravnem ob morju, vse skupaj dobre dve urce. Ampak važn je, da sem bil na svežem zraku z malo rekreacije, čeprav ni bilo sončka.
View Larger Map