Domača dela – 1.del

Zelo redko se sam lotim domačih opravil, kot so barvanje balkonske ograje, beljenje….
Najraje dobim koga, da mi postori to in ono. Učili so me, da naredi kar sam, če znaš, vsekakor pa ne naroči obrtnika, to te bo koštalo. Tako mi po stanovanju delajo razni sorodniki, ker so poceni oni pa strokovnjaki za razna opravila, saj imajo izkušnje, ker so nekoč sami zidali bajte.
Kar se je ponavadi izkazalo za slabo naložbo. Čim jim nisem gledal ves čas pod prste, so že naredili kakšno svojo potezo, ki se je kasneje izkazala kot kaj kar sem kasneje popravljal za njimi. Jim lepo razložil, da se za tako delo uporablja bolj fino orodje, oni pa kar z velikim kladivom, saj bo šlo, če ne pa z macolo.

Po vseh prigodah, sem se odločil drugič stvar opravim sam!!


[ click to enlarge / klikni za povečavo ]

Zamenjati steklo v vratih za kaj neprosojnega.
Nič lažjega izmerim doma vrata in odpujsam v HauBaus, kupit dilo za v vrata. Prijazni prodajalec mi jo odreže na mero, samo upam, da se nisem uštel pri velikosti. Ker je vezana plošča, natur barve, kupim še belo barvo, polivinil za po tleh, čopič.

Nič najprej šipo ven. Ne ni se razbila in tudi nova dila paše v okvir. Dejmo pobarvat tole dilo, saj tole bo 5 min pa sem fertik, nič se ne bom preoblačil. Vseeno pložim tisti polivinil na balkon in začnem farbat, bolj polivat, kaplja po tleh, dlake iz čopiča letijo ven in se prijemajo. Spet sem šparu, kupil sem penzli za 800 sit in ne onega za 2jurja.
Šit tale vrata raje narišem v Illustratorju, jih barvam v Photoshopu, sam tole pleskanje mi ne gre. Ker sem se lotil pejmo naprej. Dila poštrihana, snamem vrata, da vse skupaj lepo sestavim. Ja bela že bela, sam nisem uporabljal Izginiša, pa bela ni bela. Vrata ena bela, dila nebeško bela, umes 7 pantonov razlike. Pobarvam eno stran vrat. Ura 9 zvečer barve pa samo še za plunk.

Na konzervi piše 0.75 l za 5 – 7 kvadratnih metrov kako? Cela vrata 87 x 192 cm samo dila 68 x 164 cm. Na hitr z glave metr na 2 je 2 kvadrata pa obe strani 4 kvadratne metre, mi more ostat 1 – 3 m2.

Pogledam droben tisk na konzervi: mešanje osnovne barve v razmerju 1 : 2, seveda razredčilo manjka. Zato je pa tako lepo prekrivalo les v prvem nanosu.

Drugič bom pazu, da kupim celo litrco, ne pa teh butelk.
Nadaljevanje jutri, ko kupim še 2 – 3 deci barve in razredčilo.


Posted

in

by

Tags: