Toskana – roadtrip

Najine pčitnice v Rimu so se končale in odpravila sva se naprej po cesti. Toskana, da se nebi prevečkrat selila sva si rezervirala sobo v Sieni, kot izhodišče in vsak dan odhajala na popotovanja v okolico ter se zvečer vračala na isto lokacijo, ista postelja, predvsem zjutraj že veš, kje je zajtrk.

DAN 1 (27.4.2022)

Tivoli Villa d’Este


Najina prva postaja na poti iz Rima v Sieno: Tivoli Vila d’Este, Muzej z lepim renesančnim vrtom, kjer je veliko zanimivih vodnjakov in okrasnih bazenov v večih nivojih.


V Sieno sva prišla šele zvečer, penzion je bil izven mesta, na drugi strani, tako da sva se v mesto odpravila peš, kjer od parkirišča železniške postaje v dolini vodijo tekoče stopnice, skoraj do vrha. S toliko tekočih stopnic,se še nisem peljal. Pot do vrha traj dobrih 5 minut.

Naslednje jutro pred odhodom na izlete je vsaj zame zelo pomemben zajtrk, prazen želodec ni za na pot, nikoli ne veš, kje boš naslednjič lahko kaj prigriznil.

Zajtrk so nama postregli na vrtu, s kozarčkom proseca.

DAN 2 (28.4.2022)

Colle Val’d ElsaPrvi kraj potepanja po Toskani je Colle Val’d Elsa, prijetno majhno mesto.

Najbolj me je pritegnil vodnjak, v obliki obraza.


San Gimingano

San Gimigano, kraj kjer je treba poskusit sladoled. Sprehod po ulicah, ogled izložb, majhen shopping v eni od mnogih trgovin sva nakupila domače klobase in razne oblike testenin.


Povzpela sva se na stolp z zvonikom in si ogledala mesto in okolico še od iz ptičje perspektive (Se mi zdi, da se bo temu kmalu reklo pogled iz drona).

Po ogledu iz višav 54 metrov in hudem naporu 218 stopnic, sva si privoščila še majhen prigrizek in aperolček.

Voltera


Voltera je še eno od mest v bližini. Našla sva preprosto prodajalno vina, vinotoč, kjer sva na slepo kupila nakaj steklenic lokalnega vina.

Katero se je kasneje doma izkazalo za zelo dobro, glede na nizko ceno.


DAN 3 (29.4.2022)

Abbrazia San Galago

Ruševina samostna, zidovi so dobro ohranjeni ali obnovljeni, brez ostrešja.


Cascate Del MulinoTopli izvir, z žvepleno vodo, kaskade, majhni bazenčki za namakanje, konec aprila je bilo sicer že toplo, a je vseno pasalo namakanje v topli vodi, katera ima temperaturo 37,5 poleti in pozimi.Porto Santo Stefano

Od toplic sva se odpravlia še na morje, na kavo

in se vrnila v Sieno šele zvečer, kjer sva si privoščila pravo hrano, po vseh sendvičih in čaokloadkah čez dan.

DAN 4 (30.4.2022)

Firence


Od cele najine poti so me nakako najbolj razočarele Firence. Mesto je sicer lepo, a preveč je pouličnega kiča, prodajalcev, kateri ponujajo vsi isto ali zelo podobno turistično kramo. Usnejni izdelki, majce, praholovci.

Ker je Italija znana po dobri hrani, sva šla na pokrito tržnico kjer je pestra izbira raznovrstne prehrane.

Firence je bil najin zadnji dan prvomjaskih počitnic, nasldenji dan je bila samo še pot domov.

Ko končno pišem ta blog, se je leto obrnilo, prvomajske počitnice so že zdavnaj mimo in prihajajo nove. Mogoče vam pride prav pri načrtovanju vaših naslednjih počitnic.


Posted

in

by

Tags: