Domača vzdrževalna dela

Sem dobil pritožbo, da že dolgo nisem objavil nič v rubriko “Napravice”. Res nisem, tudi nič takega nisem kupil, da bi bilo vredno kake omembe. Mogoče iPhone 12 Pro, a o temu že vrabci pišejo na twiterju.

Doma imamo vsi, ker nekaj napravic, aparatov… kateri potrebujejo občasno vzdrževanje.

Pralni stroj in pomivalni stroj čiščenje filtra. Kdaj ste ga očistili nazadnje? Zamašene šobe na pipah, glava v tušu…. Zamenjali filter v sesalcu?

Moja vzdrževalno čistilna dela so včasih za bolj napredne uporabnike, zato ne počnite tega ali česa podobnega, če niste dovolj strokovno usposobljeni in imate vse orodje pri roki in računate na možnost, da tega ne boste sami dokončali.

Ker je moj Dyson (sesalec) začel slabo vlečt vase večje kose drobtin in ostalega, sem ga razstavil, opral in sestavil nazaj. Ker seveda, za vsako stvar obstaja video na yutubetu, sem se tudi jaz najprej “posvetoval” z vsem, ki so ta model sesalca razstavljali pred mano. Seveda nisem imel vsega orodja, manjkal mi je torx 8 a sem si ga sposodil, kar na FB sem vprašal, kdo ga posodi.

Očiščen sesalec, sem tudi uspešno sestavil in še danes deluje.

V vsa ta vzdeževalna dela paše vsake toliko, tudi beljenje stanovanja, a to sem tokrat, prepustil poklicnim malarjem.

V enem vikendi je bilo celo stanovanje na novo prepleskano. Malarja sta vse zaščitila in po končanem delu tudi pospravila. Če bi pacal sam bi trajalo tri tedne, vsak dan po službi malo.

Eno od neprijetnih opravil, je čiščenje kuhinjske nape. Ni bil dovolj samo filter, ker je vsa mast, voda… že nazaj kapljala po štedilniku. Maščoba je že prodrla v dela, kamor nebi smela.

Tega sem se lotil temeljito, najprej odmontiral napo, jo razstavil v prafaktorje, poslikal vse faze razstavljanja, samo razstavljanje je trajalo 2 uri, 21 komponent pritrjenih z 64 šraufi.

Vse kose opral, z razmaščevalcem, detrgentom… Porabil sem 2 Meglio čistila.

Čiščenje in sušenje kosov je vzelo še tri delovne dni, ter sestavljanje nazaj dobri dve uri. Hvala za električni izvijač, ker brez tega bi trajalo še dlje. Moram pohvalit razvojni oddelek, vse inžinirje, napo so naredili zelo dobro, ostal mi je samo en vijak.

Vem samo, da čez 5 let, ne bom čistil nape, enostavno bom kupil drugo, preveč dela. Če zračunam moje ure dela, čistila sem na istem, pa še vsega umazanega ne bom imel.


Posted

in

by