Deloholik

Spet sem postal deloholik. Zjutraj zgodaj v službo, čimkasneje domov. (od 7h do 17h,18h)

Sobota namesto na tržnico in na kavo v službo. (Saj imamo kavomat)
Vratar me sprašuje če nimam doma, ja imam ga, samo je prazen, tudi psa nimam, da bi me bil vesel, ko pridem.

Nedelja ustanem ob 7h brez budilke, zunaj lep dan. Prižgem meka, preberem vse maile in začnem delat stvari za službo. Vse to namesto, kakega izleta, ker sam ne grem, to se bo poznalo tudi na objavah v kategoriji izleti.

No potem sem malo pogledal pa netu, o deloholikih in sem našel tole:Deloholik je človek, ki preveč dela, ki ne zdrži brez neke zaposlitve, še na dopustu si najde delo, torej se ne zna sprostiti in počivati, tudi kdaj lenariti.

  • občasno lenarim, se ne premaknem iz kavča cel dan

Zakaj?
Možno je več razlag, najpogostejši sta dve:
– ali se skriva za svojim delom in se mu tako ni treba spopasti z drugimi, življenjskimi problemi (npr. nima časa za resno zvezo, ker je preveč zaposlen – v resnici pa se boji resne zveze)

  • imam čas za resno zvezo, sam kandidatke nimam

– ali pa se skozi delo skušajo dokazati kako so dobri, doseči priznanje, graditi samozavest, boljšo samopodobo, ki bi prekrila njihove potlačene občutke manjvrednosti.

  • nisem tak, da bi se dokazoval

Prvi vzrok je bolj patološki, nezdrav, medtem ko drugi lahko pomaga človeku zgraditi boljšo samopodobo, če doseže priznanje s svojim delom. Vendar je tudi drugi vzrok lahko patološki, če se človek svojega početja ne zaveda in skuša s tem prikriti svoje občutke manjvrednosti, namesto da bi se z njimi spoprijel in jih ozavestil.

Torej, delo je lahko zdravilno, nam pomaga prebroditi določena težja obdobja, saj nam preusmeri pozornost drugam. Vendar ne smemo težav tlačiti v podzavest, z njimi se moramo postopno spopadati, sicer nas notranje rušijo in slej ko prej privrejo v še hujši obliki na dan.

Če imate občutek, da ste po obilici dela izčrpani, prazni, vas telesno ruši, kar se pozna na zdravju, si ne znate vzeti časa za prijatelje in sprostitev, potem to nikakor ni dobro. Opustite katero od dejavnosti, ki vas v tem trenutku ne izpolnjuje, ni nujna, in si vzemite čas zase in za prijatelje.

Ste sposobni za en dan odložiti čisto vse stvari in si ga privoščiti le zase in za lenarjenje ali razvajanje (savna, masaža, pedikura…..)?

  • vsake toliko grem v savno (pozimi več), in lenarim tudi (najbrž bom popoldan na kavču pred TV)

Nemška raziskava:

Deloholik postaneš zaradi pomanjkanja seksa

Deloholiki v Nemčiji, naj bi to postali zaradi pomanjkanja spolnih odnosov, kažejo rezultati obsežne preiskave, ki so jo izvedli na univerzi v Göttingenu.

  • tega ne bom komentiral, sicer pa živim v Sloveniji in najbrž to ne velja

Vse to sem zapisal, med pavzo.
Konec pisanja, moram še mal delat!


Posted

in

by

Tags: