Bruselj: Muzej stripov in muzej orginalnih figur

Med mojim dopustniškim potepanjem po Bruslju sem si ogledal, kar veliko muzejev, galerij in samega mesta. V enem tednu sem kar dobro spoznal mesto. Predvsem tatove denarnic, policisko postajo, osebje na konzulatu, ki mi je izdelalo začasni potni list za vrnitev v domovino. Navadil sem se na metro, na mesto polno avtomobilov. Ljubljana se mi je ob povratku zdela prazna. Kupil sem si turistično kartico – Brussels Card, s katero imaš prost vstop v večino muzejev in kompleten javni transport za čas veljavnosti kartice. Cena 40 EUR za 72 ur veljavnosti sem porabil že prvi dan,  metrojem, avtobusom in tremi muzeji. Vse ostalo je potem gratis, če se dobro organiziraš.

Muzej stripov

Muzej stripov, je pravi kraj za vsakega navdušenca stripov. Kot otrok sem vsak teden bral Politikin Zabavnik s stripom v sredini. Posebej sem kupoval, še kar nekaj stripov, Alan Ford je še vedno top, a srbohrvaška izdaja.
Muzej ima stalno zbirko in zbirko stripov, ki se tematsko menja na nekaj mesecev. Med stalno zbirko sodi tudi, poseben zakrit del namenjen odraslemu stripu, z erotičnimi prizori.

Muzej stripov je nastanjen v lepi stavbi, kjer je bilo prej skladišče Waucquez Warehouse, stavba, ki jo je zasnoval Belgijskegi arhitekt Victor Horta Ima tudi knjižnico, kjer si lahko sposodiš stripe ali jih prebiraš v tamkajšni čitalnici. Po podatkih so v knjižnici tudi stripi Mikija Mustra, a nisem preveril.

Muzej originalnih figur

V muzeju originalnih figur, so razstavljene figure smrkcev, TinTina in ostalih stripovskih junakov. Muzej se nahaja v stavbi Horta, ki je del glavne železniške postaje.

Muzeja v katera morate peljati otroke, ali otroka v sebi. V obeh muzejih se nahaja trgovina s spominki, figuricami stripovskih junakov.

Ogledal sem si tudi muzej glasbenih inštrumentov in Magritte Museum, tu je prepovedano fotografiranje, zato nisem naredil, posebnega zapisa o teh dveh muzejih. Ostalo sledi v kratkem.


Posted

in

,

by

Tags: