Neusklajene, neuparjene nogavice

Bratci in sestrice štumfki se vedno izgubljajo.

A je res važno, da imamo nogavice vedno enake? Važno, da grejo nogice in ščitijo pred žulji in odrgninami obuval.

Sicer ne obstaja noben predpis, odlok ali zakon o nošenju enakih parov. Za v trgovski center ali službo noben (še) ne preverja pogoja OEN (Obute Enake Nogavice).

Zdi se mi zabavno, predvsem prihranim veliko časa, ker mi ni treba iskat bratcev in sestric, ko so oprane in posušena, vržem v predal in potem zjutraj izberem po navdihu in letnemu času primerno.


Nakako skrbim, da imam obuti obe nogavici približno enaki dolžine, komplementarne ali totalno nasprotne barve, modra oranžna, bela črna…. Nikoli ene dokolenke in ene kratke, ker to bi bilo res smešno in nepraktično.

Sicer sem pristaš nekega reda, urejenosti, vsaj pri nekaterih stvareh, a tu gre res za brezvezno stvar. Večino se nogavic sploh ne vidi, če so v čevljih, gojzerjih in hlače čez.
Za poleti imam v all starkah ali Vanskah, čisto krate stopalke, teh res noben ne vidi, rad nosim tudi petprstne nogavice, jasno v Vibram petprstnikih.

Predvsem, ni mi treba porabiti veliko časa za razvrščanje nogavic in nikoli mi ni treba skrbeti, da bom nosil enake. Vse skupaj poenostavi življenje. Prihrani čas, perem enkat tedensko, za vikend, torej za zlaganje in uparjanje nogavic bi porabil kakih 6 minut, torej 52 tednov po 6 min = dobrih 5 ur na leto. V desetih letih sta to dva dneva.

Preštel sem vse svoje nogavice, zokne, dokolenke in štumfke 77 komadov jih je, torej neparno. Seveda so razdeljene na letne čase, velikosti, dokolenke skupaj, kratke skupaj, petprstne skupaj.
Nekaj je še zapakiranih, nenošenih. Sicer je z velikim številom nogavic šel moj minimalizem. Ne kupim nobenih novih, dokler število ne pade na pol drugi ducat. Tudi miklavžu bom prepovedal kupovanje nogavic. Imam tude en par nogavic, ki ne prpuščajo vode, idelano za skakanje po lužah.

En komplet nogavic sem že pred leti kupil na kickstarterju, ko so jih prodajali 7 kosov, sicer podobnih vzorcev, a vseeno vsaka drugačna.Tudi nekaj denarja prihranim. Če ima ena nogavica luknjo ali se kje izgub, mi ni treba zaveči druge najdem ji novega bratca. Drugo nogavico lahko še vedno nosim, dokler se ne obrabi ali izgubi nekje v pralnem stroju, sušilu, ali kje drugje.

Rad imam barvne nogavice, pisanih barv. Seveda, sem imel zaradi različnih barv nogavic, probleme pri pet letnem zdravniškem pregledu za službo. Zdravnik je v izvid napisal ne loči barv. Lahko bi vsaj vprašal kaj. Aha, in to meni, ki sem fotograf, ki delam vsak dan s Photoshopom, z barvami.

Za nekatere je to težko sprejemljivo in nemoralno, a ne nosim nekih oblek s karvatami in mi je čisto vseeno za štumfe.

Zdi se mi, da mi neuparjene, neuskaljene, različne nogavice prinašajo srečo.
Ne kregat otrok, ki nosijo neuparjene nogvice, nič ni narobe s tem. Seveda mame, takoj naredijo paniko, kaj bodo pa drugi rekli. Ni važno, otrok ni bos, ima cele in oprane nogavice.

Za tiste, ki nostite uparjene nogavice:
Tudi nogavička brez para se, da za koristno uporabit: natakneš jo na roko, kot krpo, za čiščenje čevljev, napolnimo jih z rižem za grelne blazinice, igračo za muce, naredimo lutko za otroke….

Živite dlje, nosite neusklajene nogavice!