Koledar

Ob koncu leta je čas za nov koledar. Koledr ni nobena nova pogruntavščina, uporabljali so jih že babilonci, azteki, egipčani in najbrž še kdo pred njimi. Nekateri jih dobijo, nekateri jih kupijo. Vsak ima svoj okus za koledar. Ker je koledarjev več vrst, oblik in velikosti to sploh ni problem, za vsakega se koledar najde. Nekateri uporabljajo namizne, nekateri stenske, trodelne, tako da vidijo tekoči mesec in mesec naprej in nazaj. Rokovnik ali planer je tudi neke vrste koledar v katerga si lahko kaj zapisujemo.Večina sten je okrašena s koledarji, ki imajo zraven uporabnega koledarskega dela tudi sliko. Slike so z različnimi motivi: gore, ljudje, avtomobili, motorji, preslikave umetniških del…. Nobena delavnica ne more pravilno in uspešno delovati brez pomankljivo oblečenih lepotic.

Paradajzev koledar 2009 Paradajzev koledar 2009 Paradajzev koledar 2009

Koledarji se delijo tudi po vrsti določevanja datumov: gregorjanski, kitajski, julijanski, lunin koledar.
Pri nas je uradni koledar gregorijanski, po tem načinu prikazovanja datumov, je narejen cerkven koledar z zapisi na kateri dan goduje ta ali oni svetnik. Pri kmetovalcih in vrtičkarjih je priljubljen setveni koledar. Eden najbolj znanih je pirellijev koledar, katerega dobijo le redki. www.pirellical.com in obstaja iz 60h let.

Jaz še največ uporabljam iCal mekov koledar, ki je sinhroniziran z mojim iPhonom. Ta koledar me pravočasno opozori na pomembne dogodke. Če si zapišem na papirnat koledar pozabim pogledat, kaj sem si pred časom označil. Za letos (2008) krasi steno velik SAP koledar z jadrnicami.

Paradajzev koledar 2009 Paradajzev koledar 2009 Paradajzev koledar 2009

Ker je koledar lahko tudi darilo sem se odločil, da izdelam svoj paradajzev koledar. Izbral sem iz svojih nekaj tisoč fotografij 12 tistih, ki so se mi zdele primirne za koledar. Narediti izbor 12 slik sploh ni lahko delo. Ker pa je zanimanje za paradajzev koledar premajhno so samo na enem mesecu paradajzi. Sam sem oblikoval koledar, ker pa seveda doma nimam A3 barvnega printerja, naklada je premajhna za tisk, so mi koledar natisnili in zvezali v Dematu na digitalni tiskarski stroj. Velikost koledarja se tako tudi malo poveča iz A3 na 315 x 460 mm in to je že kar lepa velikost za koledar. Naklada je 40 kosov, ki jih bom razdelil za darila. Če si ga kdo želi, naj piše, mu ga podarim. Sicer nikoli ne veš, mogoče pa postane moj paradajzev koledar tako znan po celem svetu, kot pirelijev ali playbojev. ((sanja svinja kukuruz, …))Ker pa nisem neka velika multinacijonalna firma (Pirelli) ali veliki fotograf (Andreas Gursky), najbrž iz tega ne bo nič.

Paradajzev koledar 2009 Paradajzev koledar 2009 Paradajzev koledar 2009

PDF paradajz koledarja 2009

Pri vseh teh koledarjih je treba oment še šolski koledar, ki se ne začne s prvim januarjem, ampak s prvim septembrom na prvi šolski dan. Sodeloval sem pri nastanku koledarja najbolj znanega slovenskega podjetja Akrapovič. Akrapovič koledar 2009. Koledar je na voljo preko spletne trgovine. Koledar je oblikovala Barbara Hiti

Večo koledarju si lahko preberete tu ali malo poguglate.
Stare koledarje, če so vam všeč spravite ostalo pa lepo v zabojček za star papir.


Posted

in

by

Tags:

Comments

One response to “Koledar”

  1. Urška Avatar
    Urška

    Eno vprašanje. A si ti naredil mlinček na fotki za junij? 🙂